Lyktan

Bostaden är såld. 

“1923 drev en mina in och exploderade strax intill huset, skadorna på fyren Lyktan var kännbara men lyckligtvis kom ingen människa till skada och idag är alla spåren av händelsen borta sedan länge.”

 

Lyktan

Välkommen till mytomspunna Marstrand med sin spännande historia som frihamn, idag mest berömd för att vara västkustens och Sveriges seglarmecka med uppskattade race och kappseglingar. Här samlas under sommarens seglarvecka en stor del av världens seglarelit tätt påhejade av Sveriges näringslivstoppar. Marstrand är utan tvekan ett av Residence Fastighetsmäkleris mest uppskattade områden som vi alltid njuter lite extra av att arbeta i.

Här ligger Lyktan, eller fyren Marstrand också kallad Lyktudden, ett sällsynt vackert sommarhus med absolut bästa läge. För sjöfolk och i seglarkretsar ett av västkustens absolut mest kända landmärken. Lyktan har endast haft en handfull ägare och nuvarande ägare har låtit Residence Fastighetsmäkleri göra en artikel om detta enastående vackra hus.

Lyktan med dess fyr är belägen på Koön strax norr om Malepert, majestätiskt på en egen udde i sydvästläge och trots att fyren ligger på Koön benämns den på sjökort som Marstrand. Tomten är vackert karg med röda mjuka stenhällar och med en egen väl skyddad naturlig badvik. Här finns också en skyddad naturhamn med en robust tillhörande brygganläggning. Förutom huset inhyser tomten också en modern och fullt utrustad gäststuga med alla bekvämligheter samt en sjöbod. Tomten omfattar 3 100 kvm och är idag friköpt och sträcker sig ända ner till vattnet. Vid horisonten skymtar den jämngamla fyren Pater Noster och den vida havsutsikten fortsätter bortom alla tankar du tidigare haft om havsutsikt och kan bara inte bli bättre.

Av namnet att döma så förstår vi att huset har varit fyrvaktarbostad. Tidigare fanns fyren inne i huset och det eldades i en spis liknande ett hörnskåp. Första lågan tändes här 1868, nuvarande fyr installerades 1973 och är eldriven. Fyrljuset är väl avskärmat från huset och tillför en stor charmfaktor. Huset är nog det enda som råkat ut för en minsprängning. 1923 drev en mina in och exploderade strax intill huset, skadorna på fyren Lyktan var kännbara men lyckligtvis kom ingen människa till skada och idag är alla spåren av händelsen borta sedan länge.

Inne i huset så är havet på alla sätt närvarande, vart än man tittar ut genom fönstren så ser man havet, det luktar friskt och salt hav och inte minst så hörs vågornas svallande brus eller på tidiga morgnar blekens tillknäppta tystnad. Huset erbjuder idag två stora sällskapsrum, fyra sovrum och ett härligt kök med plats för den stora familjen. Genom åren har de fåtal ägarna till huset lyckats behålla mycket av dess ursprungliga charm och originaldetaljer, bland annat källarvalvet, idag inrett som vinkällare, övervåningens öppna spis och mellanplanets kakelugn, fönster och inte minst den ursprungliga nischen med sin fyrprisma, lyktan, som givit huset dess namn.

Moderniseringar av kök och badrum har gjorts kontinuerligt, senast så renoverades och moderniserades gäststugan. Att huset i så många år lyckats stå emot vädrets makter är ett gyllene betyg för dess kvalitet och placering. Än idag smeker kvällssolens sista strålar fasaden och har gjort så i 140 år, huset har överlevt alla sina ägare och kommer alltid stå redo för nya.

Om du som intressent eftersöker något snarlikt så ber vi er att kontakta ansvarig fastighetsmäklare på Västkusten, Jonas Martinsson, [email protected], telefon: 070-617 44 04. Vi har en handfull liknande objekt till salu som ej är ute på den offentliga marknaden.