Beskrivning Bilder Planritningar Karta Kontakt
Törnrosvägen 8
ALLA BILDER
Lidingö Törnrosvägen 8 5467 kvm Pris på förfrågan

Villa Ekbacken, nobelpristagaren Gustaf Daléns storslagna residens om 1355 kvm

Villa Ekbacken ligger vackert belägen på en tallbevuxen höjd med en fantastisk utsikt över Lilla Värtans vattenspegel och Stockholms inlopp. Den magnifika villan är den största privatägda villan på Lidingö och uppfördes 1912 av Nobelpristagaren i fysik Gustaf Dalén. Gustaf Dalén var även Vd för Aktiebolaget Gasaccumulator, kallat AGA, som hade sin fabrik i närheten.

Arkitekten Erik Hahr fick i uppdrag att rita Dalénfamiljens privatvilla men även att rita AGA:s arbetarbostäder i närliggande Bergsätra. Erik Hahr gestaltade villan och bostadsbyggnaden i samma stenarkitektur. De är båda är uppförda i tegel som är slammat med ett tunt putslager i gulvit kulör som ger lyster åt fasaden.
Villan, ett av Lidingö mest magnifika och storslagna residens, är belägen på en vacker och naturskön parkliknande tomt om 5467 kvm med stora gräsytor, högresta ekar och tallar med en granitomgärdad stor stenterrass. Den vackra villan är ritad i en borgliknande stil med inslag av både nationalromantik, jugend och gotik.

Ekbacken är en imponerande byggnad med en totalyta om ca 1355 kvm fördelat på fem våningsplan inklusive källare, torn och vindsplan. Bostadsytan om ca 869 kvm är fördelat på tre plan med vackra och mycket representativa sällskapsrum på entréplan. Sällskapsrummen är vackert utsmyckade med bröstpaneler i ek, magnifika eldstäder, takmålningar, målade fönstervalv och blyinfattade dubbla glasdörrar som leder ut till en stensatt terrass i sydväst. I flertalet valv och takmålningar finner man många intressanta detaljer som påminner om Gustaf Daléns uppfinningar. De två övre våningsplanen är avsedda för sovrum och familjeliv. Master Bedroom är generöst tilltaget med walk-in-closet och angränsande badrum med separata ingångar för frun och herrn på respektive sida om sängen. På både källar- och vindsplan finns separata lägenheter för personal eller gäster. På 70-talet tillkom ett garage för tre bilar.

Fastigheten var i familjen Daléns ägo fram till 1969. Under efterkommande period var fastigheten residens för Kanadas ambassad fram tills nuvarande ägare förvärvade fastigheten 2011. Den senaste ägaren har rustat upp fastigheten och bland annat installerat ett modernt värmesystem och byggt en pool på framsidan mot vattnet i sydväst.

LÄS MER
FAKTA

Adress: Törnrosvägen 8

Boarea: 869 kvm

Biarea: 406 kvm

Tomtarea: 5467 kvm

Pris/bud: Pris på förfrågan

Planritningar
DOKUMENT
Visningar

Kontakta mäklaren för mer information.

Tryck på bilden för att förstora
Planritningar

Jan Tivenius

Jan Tivenius

Ansvarig mäklare

Janne har arbetat som mäklare sedan 2006. Han har sedan dess arbetat med försäljning av bostadsrätter i Stockholms innerstad samt attraktiva villor i Stockholmsområdet, såsom Lidingö, Bromma, Saltsjöbaden och Djursholm. Han bor i villa på Lidingö där han också sålt många fina fastigheter. Janne är även utbildad Civilingenjör och på fritiden är han aktiv med favoritidrotten fäktning där han varit både Svensk Mästare och Landslagsman.

”Från första kontakt till avslut var Jan mycket lyhörd och snabbt behjälplig. En trevlig och kunnig mäklare jag starkt rekommenderar.”  

tidigare klient

Bilder

Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild
Bostadsbild Bostadsbild
fix Bostadsbild
fix

Tankar vid värdering

De mest exklusiva bostäderna följer inte den vanliga bostadsmarknadens utveckling, utan påverkas av andra faktorer. Mångårig erfarenhet av förmedling inom vår nisch av bostadsmarknaden med ovanliga, och ofta dyra, objekt och tillgång till konfidentiell förstahandsinformation om försäljningspriser gör att våra mäklare har en unik kunskap som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra objekt. Det är avgörande för att sedan kunna presentera objekten som säljs på ett attraktivt sätt med rätt rådgivning och prissättning. Tack vare det kan vi leverera riktigt väl utförda och framgångsrika förmedlingar till våra säljare.

Boka värdering
Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild

Jan Tivenius

Ansvarig mäklare

Våra mäklare har den erfarenhet, expertis och utbildning som krävs för att garantera värderingar av högsta kvalitet, också av helt unika bostäder och gårdar.

Läs mer om värdering av bostad

Vi är specialister på bostäder med det lilla extra och diskreta affärer. En stor andel av våra bostäder förmedlas underhand, utanför den publika marknaden.

Läs mer om underhand

Vårt unika kundregister är fullt av kvalitetsmedvetna spekulanter. Kanske finns köparen av din bostad redan i vårt kontaktnät?

Upptäck vilka bostäder som efterfrågas