Beskrivning Bilder Karta Kontakt
Hässleholm Skåne Stoby-Näs Strömsfors 4435 575 kvm 97.2164 ha

Skogsfastighet med goda intäkter och osedvanligt bra läge strax norr Hässleholm

Stoby-Näs Strömsfors Gård ligger defacto på en liten ö, med Almaån forsande utanför den parkliknande trädgårdstomten. Grinden är öppen och gårdsplanen breder ut sig. Det är oerhört tilltalande med stenbeläggningar ner mot det gamla turbinhuset och ett av gästhusen. Singeln på gårdsplanen, den nyklippta gräsmattan, blodboken reser sig och ljudet av Almaån och dess fors gör sig påmind. Det är förföriskt vackert.
I början av 1900-talet så lät friherre Victor Fock nyrestaurera corps de logi. En ortstidning har i en längre uppsats om Strömsfors kallat detta ”Sydsveriges komfortablaste slott”, och detta med fullt skäl. Strömsfors blev åter pensionat under åren 1913 till 1917 då det övertogs av den danske affärsmannen Stamberg för att vara hans privatbostad. Stamberg gjorde en välbehövlig restaurering, men sålde redan efter ett år egendomen till nya ägare. Den norske affärsmannen Olaf Formoe köpte egendomen hösten 1920. Kort tid efter förvärvet drabbades Strömsfors av en förödande eldsvåda. Den nedbrunna delen av Strömsfors återuppfördes i samma stil som den gamla byggnaden. I en redogörelse från julen 1922 skriver Edvard Stjernström: "Först denna höst står Nya Strömsfors färdigt. Den nye ägaren är lyckligtvis en förmögen man, med smak och konstnärliga intressen, hvadan det är att hoppas, att Strömsfors går mot en andra renaissance."

Idag fungerar gården som privatbostad. Rummen är smakfulla och bostaden har en tilltalande planering i samtliga våningsplan. Totalt omfattar bostaden tolv generösa rum samt ett stort härligt kök. Takterrassen breder ut sig ovan hela köket om ger plats för både njutning såväl som mingel med några bubblor i glasen. Enligt taxeringen finns ca 65 ha skog, ca 5 ha åker och ca 19 ha bete. Resten omfattas av impediment och övrig mark. Uthyrning av två torp, två permanenthus, jakt och markarrende. Intäkterna på arrenden, uthyrning av bostadshus och jakt ger ett ekonomiskt tillskott på ca 224.800 kronor per år. Det finns ytterligare ett hus som skulle kunna hyras ut, men som idag används som gästhus. Välkommen!

LÄS MER

Jörgen Göransson

Ansvarig mäklare
FAKTA

Område: Skåne

Adress: Stoby-Näs Strömsfors 4435

Antal rum: 12

Boarea: 575 kvm

Biarea: 65 kvm

Tomtarea: 97.2164 ha

Jörgen Göransson

Jörgen Göransson

Ansvarig mäklare

Bilder

Bostadsbild

Jörgen Göransson

Ansvarig mäklare

Värdera bostad

Våra mäklare har en djup kunskap och kompetens som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra unika objekt.

Läs mer

Underhand

Vi är specialiserade på bostäder som är något utöver det vanliga, och 74% av våra bostäder förmedlas underhand, utanför den publika marknaden.

Läs mer

Kunder söker

Tillsammans med Residence Christie's International Real Estate har vi ett omfattande register över potentiella köpare av högkvalitativa och unika bostäder.

Läs mer