Beskrivning Bilder Karta Kontakt
Sätra brunn - en by från 1700-talet
ALLA BILDER
Sala Sätra brunn - en by från 1700-talet 25 min norr om Västerås 58 ha 67 000 000 KR

Världsunik by från 1700-talet

Under 1600-talet var intresset för hälsokällor stort, framförallt på kontinenten. Urban Hjärne hade besökt ett flertal av dessa och sökte nu efter motsvarande källor på svensk mark. Läkaren Samuel Skragge som var påläst om källvattnets medicinska möjligheter fann källsprången i närheten av Sätra by värda att undersöka ur hälsoperspektiv. Vattenprov som togs visade sig innehålla mycket bra kvalitet. År 1700 köpte Skragge in marken och en brunnsverksamhet öppnades 1701. Skragge kunde inte slutföra sin satsning i Sätra då han drogs in i det ryska fälttåget men brunnsverksamheten fortsatte och en medveten bebyggelsekaraktär med stadsmässighet tog form. Då brunnsdrickandet skulle åtföljas av promenader anlades också ett antal alléer samt en park. På 1740-talet köpte biskop Kalsenius från Västerås in marken och samtliga hus och efter några år testamenterades detta till Uppsala akademi i vars ägo den befann sig ända till mitten av 1900-talet.

Många har besökt brunnen under åren och ekonomin har historiskt baserat sig på betalande brunnsgäster, såväl högrestånd som allmoge. En period av jämnare ekonomisk tillväxt startade under 1930-talet då Pensionsstyrelsen, senare Riksförsäkringsverket, årligen remitterade patienter för vård till brunnen. Under seklens lopp har byggnadsstilen varierat inom Sätra Brunn. Viktigt har dock hela tiden varit att brunnen kunnat bibehålla sin ursprungliga funktion, att vårda sjuka och erbjuda en rekreativ miljö. Verksamheten har ända från 1700-talet till våra dagar i huvudsak bedrivits under den varma delen av året och flertalet hus är timmerhus, med relativt bra förutsättningar att värmas upp, en del byggnader är redan isolerade och används året om.

Nuvarande ägare tog över Sätra Brunn 2002 med en vision om att bevara och utveckla miljön och verksamheten. Ägargruppen har haft ledorden läkande, lärande och skapande som grund för utvecklingen av verksamheten. Verksamheten idag är högst levande och bedrivs i huvudsak inom hotell och restaurang, konferens, badhus med spa, fullbelagd förskola samt egen dryckestillverkning. Totalt omfattar marken 58 ha varav en separat skogsfastighet om 34 ha. Därtill är midsommarfirande, konserter, bröllop, jul och nyårsfirande återkommande och mycket uppskattade arrangemang. Verksamheten omsätter totalt ca 30-34 miljoner kr per år (2019).

För information om anläggningen vänligen se https://satrabrunn.se

Detta är sannerligen ett unikt tillfälle att förvärva en egen fullt fungerande by med helande källvatten och intressant historia. Välkommen!

LÄS MER
FAKTA

Område: 25 min norr om Västerås

Adress: Sätra brunn - en by från 1700-talet

Tomtarea: 58 ha

Pris/bud: 67 000 000 KR

25 min norr om Västerås

Jonas Martinsson

Jonas Martinsson

Ansvarig mäklare

Jonas har huvudansvaret för komplexa bostadsförsäljningar och gårdsförsäljningar med utgångspunkt från västkusten. Han har gjort flera rekordförsäljningar för villor i Båstad, Torekov, Halmstad, Marstrand, Fjällbacka och Göteborg. Han är även tillsammans med Henric Falkenberg grundstommen i RC:s framgångsrika gårdsmäklarteam och de arbetar över hela södra Sverige med allt från välbelägna mindre gårdar till slott och större egendomar. Jonas är mycket allround och klarar av alla typer av komplexa försäljningar, även fastigheter som ligger i bolag.

Jonas började arbeta inom branschen 2001 med kommersiella fastigheter, strax därefter inriktade han sig på att arbeta med exklusiva boenden men främst gårdar. Sedan dess har han varit en starkt bidragande faktor till att bygga upp gårdssidan hos Residence. Han är en av grundarna till Residence och var tidigare verksam i Stockholmsområdet. Han har en universitetsexamen som Lantmästare och väl bevandrad inom jord och skog men jobbar även med komplexa försäljningar av villor och attraktiva fritidshus. Jonas är uppvuxen på en gård strax utanför Varberg på västkusten och har idag hela västkusten, Skåne och inlandet som arbetsområde. På fritiden spenderar han gärna tid i naturen eller idrottar.

Att sälja min släktgård var inte lätt beslut att ta och en komplex process både juridiskt och emotionellt. Direkt när jag träffade Jonas visade han stor förståelse för min situation på alla plan och lotsade mig igenom hela processen. Han såg gårdens mjuka värden också och lyckades omsätta det ut mot kund. Det var många visningar, olika bud kantade av förslag men Jonas höll ihop försäljningen på ett förstklassigt sätt och jag fick en underbar köpare som jag idag har en mycket bra relation till.

tidigare klient

Bilder

Bostadsbild Hus 1-3
Hus 1, 2 och 3 hotell, badhus
Hus 23 Socitetshuset Hus 4 Badhuset
Hus 4 Badhuset Hus 29 Kyrkan
Bostadsbild

Tankar vid värdering

De mest exklusiva bostäderna följer inte den vanliga bostadsmarknadens utveckling, utan påverkas av andra faktorer. Mångårig erfarenhet av förmedling inom vår nisch av bostadsmarknaden med ovanliga, och ofta dyra, objekt och tillgång till konfidentiell förstahandsinformation om försäljningspriser gör att våra mäklare har en unik kunskap som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra objekt. Det är avgörande för att sedan kunna presentera objekten som säljs på ett attraktivt sätt med rätt rådgivning och prissättning. Tack vare det kan vi leverera riktigt väl utförda och framgångsrika förmedlingar till våra säljare.

Boka värdering
Bostadsbild Hus 7 Förskolan Hus 7 Förskolan Bostadsbild Hus 3 Hotellet Hus 2 Huvudbyggnad hotell Naturligt källvatten Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Hus 4 Badhuset, gym Hus 23 Socitetshuset Hus 23 Socitetshuset Hus 26 tysta huset Hus 26 tysta huset Hus 29 kyrkan Hus 29 Hus 29 kyrkan Bostadsbild Hus 60 Wallrave Bostadsbild Hus 51-59 Brunnsgården Bostadsbild Midsommar med 6000 personer! Yoga i underskön miljö Hus 30 Brunnen Bostadsbild Tappning av eget källvatten Bostadsbild Hus 31 Gamla Receptionen Hus 35 Fribergs badhus Hus 37 Glas Badhus Hus 73 Bergabo Hus 17 Nybygget Bostadsbild Hus 17 Nybygget Hus 12-14 Stora- Mellan och Lilla Broarna Bostadsbild Hus 19 Granbacken Hus 24 Björnbo Hus 79 Läkarstugan Hus 80 Snickeriet Bostadsbild Fastighetskarta Sätra Brunn 1:2, Skogsfastighet Sätra Brunn 1:10 Karta över byn Bostadsbild

Jonas Martinsson

Ansvarig mäklare

Värdera bostad

Våra mäklare har en djup kunskap och kompetens som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra unika objekt.

Läs mer

Underhand

Vi är specialiserade på bostäder som är något utöver det vanliga, och 74% av våra bostäder förmedlas underhand, utanför den publika marknaden.

Läs mer

Kunder söker

Tillsammans med Residence Christie's International Real Estate har vi ett omfattande register över potentiella köpare av högkvalitativa och unika bostäder.

Läs mer