Beskrivning Bilder Planritningar Karta Kontakt
Havsjö Tovtorpet 1
ALLA BILDER
Nässjö Havsjö Tovtorpet 1 Småland 23.4828 ha 7 500 000 KR

På det Småländska höglandet där Lagan har sina källflöden ligger gården Havsjö Tovtorpet. Här i skogsrika omgivningar börjar vattnet sin slingriga väg västerut och gården är ett naturparadis som man älskar att vistas i. Ägarna till Tovtorpet har genom ett snillrikt sätt skapat ett vattenlandskap av inte mindre än fem spegelblanka dammar som förbinds med porlande bäckar. Den största dammen ligger nedanför bostadshuset och i anslutning till strandkanten finns en vedeldad bastu. Här är hela tiden naturen och lugnet närvarande.

Idag bedrivs en småskalig laxodling i dammarna, kombinerad med fisketurism för enskilda sällskap. Gårdens byggnader är inredda för fest och konferensverksamhet med möjlighet till övernattning, men bostadshusen fungerar lika bra till egen bostad för den som önskar. Här kan du bedriva verksamhet eller njuta av eget boende året runt.

Bostadshuset uppfördes 1910 i 1 1/2 plan med hel källare. Efter en tillbyggnad på gaveln omfattar huset fem rum och kök i två plan. På södersidan finns en stor altan med utsikt över dammen.
En bit bort ligger den äldre stugan uppförd i mitten av 1800-talet även kallad Blinda-Tildas hus. Stugan är belägen på en höjd med utsikt över de mindre dammarna och omfattar fyra rum och enklare kök. Här finns flera originaldetaljer bevarade såsom vackra spegeldörrar och trägolv. Båda husen är i gott skick. Intill bostadshuset finns även ett garage med förråd. Den gamla ladan är idag är inredd till festlokal. Byggnaden med måtten ca 9 x 18 meter är till hälften isolerad med restaurangkök, kylrum, omklädningsrum med dusch och toaletter. Ovanpå finns en mindre konferenslokal. Andra hälften av byggnaden är en oisolerad festsal som är öppen upp till nock. Genom skjutdörrar kan gaveln öppnas och festlokalen binds samman med uteplatsen och dess utsikt emot dammen.
Ladan/festlokalen har tillstånd för 70 gäster och 25 gäster i konferenslokalen. Bostadshusen har använts till logi för gäster. Så idag är husen byggda för logi för 27 personer.

Skogen och inägomarken
Den egna skogsmarken som omger husen uppgår till ca 21,2 ha enligt skogsbruksplanen där 19,5 ha är produktiv skogsmark och 1,7 ha ingår i ett naturreservat. Virkesförrådet uppgår till 2 680 m3sk och fördelar sig på 11 % tall, 67 % gran och 21 % löv, samt även en mindre del lärk. Fastighetens medelbonitet 7,2 m3sk per ha och år och löpande tillväxten 6,1 m3skha/ha och år.
Inägomarken består av den klippta ytan fram för husen samt några mindre beten/åkrar på fastigheten, totalt ca 2,1 ha enligt skogsbruksplanen.

Jakt och fiske
Tovtorpet har andel i samfällt fiske inom Havsjö by, vilket omfattar sjöarna Norrsjön och Sörsjön, samt Toftaån. Kräftfisket är sämjedelat och Tovtorpet fiskar i Toftaån från bron och norr ut utmed egen gräns. De egna dammarna tillsammans med del av Tostaån uppgår till ca 2,0 ha. Jakten ingår i ett jaktlag med grannfastigheterna avseende älgjakten och småviltsjakten bedrivs i egen regi. Fastigheten hyser god tillgång på rådjur och vildsvin, samt även älg.

Fiskodlingen
Det finns idag 5 dammar plus en grundvattendamm på Tovtorpet Två av dem används i fiskodlingen de övriga för fiskeupplevelser. Året med fiskodling börjar med att småfisk på 80-120 gram sätts ut våren i dammen som kallas barnkammaren, efter en tid när de växer till så flyttas de till nästa damm. I okt/nov när fisken väger 1-1,5 kg tas den upp, för att rökas. En del fisk flyttas även till den största dammen framför huset, där besökare har fått fiska.

Kontakta mäklarna för tilläggsmaterial, fullständig skogsbruksplan, mer information och bokning av visning. Varmt välkommen till Tovtorpet på Småländska höglandet

LÄS MER
FAKTA

Område: Småland

Adress: Havsjö Tovtorpet 1

Antal rum: 9

Boarea: 144 kvm

Biarea: 24 kvm

Tomtarea: 23.4828 ha

Pris/bud: 7 500 000 KR

Planritningar
Tryck på bilden för att förstora
Planritningar

Småland

Thomas Swenson

Thomas Swenson

Ansvarig mäklare

Thomas har varit verksam som fastighetsmäklare sedan 1999. Med sina många år i branschen har han stor erfarenhet och kunskap om marknaden. Med siktet inställt på kvalitet och kundnöjdhet går han helhjärtat in i varje uppdrag. Att få representera några av Sveriges vackraste och mest exklusiva hem och gårdar under varumärket Residence Christie´s ser han som ett stort privilegium. Thomas bor med sin familj på en gård strax söder om Linköping och som fastighetsmäklare är hans verksamhetsområde Linköping och Östergötland med omkringliggande landskap.

Jag gillar det personliga engagemanget våra objekt på Christies kräver, utmaningen i att hitta just den där specifika köparen som säljaren söker

tidigare klient

Bilder

Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild
Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild

Tankar vid värdering

De mest exklusiva bostäderna följer inte den vanliga bostadsmarknadens utveckling, utan påverkas av andra faktorer. Mångårig erfarenhet av förmedling inom vår nisch av bostadsmarknaden med ovanliga, och ofta dyra, objekt och tillgång till konfidentiell förstahandsinformation om försäljningspriser gör att våra mäklare har en unik kunskap som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra objekt. Det är avgörande för att sedan kunna presentera objekten som säljs på ett attraktivt sätt med rätt rådgivning och prissättning. Tack vare det kan vi leverera riktigt väl utförda och framgångsrika förmedlingar till våra säljare.

Boka värdering
Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild

Thomas Swenson

Ansvarig mäklare

Värdera bostad

Våra mäklare har en djup kunskap och kompetens som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra unika objekt.

Läs mer

Underhand

Vi är specialiserade på bostäder som är något utöver det vanliga, och 74% av våra bostäder förmedlas underhand, utanför den publika marknaden.

Läs mer

Kunder söker

Tillsammans med Residence Christie's International Real Estate har vi ett omfattande register över potentiella köpare av högkvalitativa och unika bostäder.

Läs mer