Beskrivning Bilder Planritningar Karta Kontakt
Havsjö Tovtorpet 1
ALLA BILDER
Nässjö Havsjö Tovtorpet 1 Småland 23.4828 ha 7 500 000 KR

På det Småländska höglandet där Lagan har sina källflöden ligger gården Havsjö Tovtorpet. Här i skogsrika omgivningar börjar vattnet sin slingriga väg västerut och gården är ett naturparadis som man älskar att vistas i. Ägarna till Tovtorpet har genom ett snillrikt sätt skapat ett vattenlandskap av inte mindre än fem spegelblanka dammar som förbinds med porlande bäckar. Den största dammen ligger nedanför bostadshuset och i anslutning till strandkanten finns en vedeldad bastu. Här är hela tiden naturen och lugnet närvarande.

Det ena bostadshuset är vinterbonat, och det andra används under sommarhalvåret. Gårdens lada har byggts om till festlokal med både bar och restaurangkök. Gården är perfekt för den som söker ett lugnt och avskilt ställe att samla familjen, ett generationsskifte eller att kombinera sitt boende med någon form av verksamhet.

Idag bedrivs en småskalig laxodling i två av dammarna, i de andra fiskas det till husbehov. Tidigare har ägarna även arbetat med fisketurism, vilket en ny ägare enkelt kan starta igång igen.

Bostadshuset uppfördes 1910 i 1 1/2 plan med hel källare. Efter en tillbyggnad på gaveln omfattar huset fem rum och kök i två plan. På södersidan finns en stor altan med utsikt över dammen.
En bit bort ligger den äldre stugan uppförd i mitten av 1800-talet även kallad Blinda-Tildas hus. Stugan är belägen på en höjd med utsikt över de mindre dammarna och omfattar fyra rum och enklare kök. Här finns flera originaldetaljer bevarade såsom vackra spegeldörrar och trägolv. Båda husen är i gott skick. Intill bostadshuset finns även ett garage med förråd. Den gamla ladan är idag är inredd till festlokal. Byggnaden med måtten ca 9 x 18 meter är till hälften isolerad med restaurangkök, kylrum, omklädningsrum med dusch och toaletter. Ovanpå finns en mindre konferenslokal. Andra hälften av byggnaden är en oisolerad festsal som är öppen upp till nock. Genom skjutdörrar kan gaveln öppnas och festlokalen binds samman med uteplatsen och dess utsikt emot dammen.
Ladan/festlokalen har tillstånd för 70 gäster och 25 gäster i konferenslokalen. Bostadshusen har använts till logi för gäster. Så idag är husen byggda för logi för 27 personer.

Skogen och inägomarken
Den egna skogsmarken som omger husen uppgår till ca 21,2 ha enligt skogsbruksplanen där 19,5 ha är produktiv skogsmark och 1,7 ha ingår i ett naturreservat. Virkesförrådet uppgår till 2 680 m3sk och fördelar sig på 11 % tall, 67 % gran och 21 % löv, samt även en mindre del lärk. Fastighetens medelbonitet 7,2 m3sk per ha och år och löpande tillväxten 6,1 m3skha/ha och år.
Inägomarken består av den klippta ytan fram för husen samt några mindre beten/åkrar på fastigheten, totalt ca 2,1 ha enligt skogsbruksplanen.

Jakt och fiske
Tovtorpet har andel i samfällt fiske inom Havsjö by, vilket omfattar sjöarna Norrsjön och Sörsjön, samt Toftaån. Kräftfisket är sämjedelat och Tovtorpet fiskar i Toftaån från bron och norr ut utmed egen gräns. De egna dammarna tillsammans med del av Tostaån uppgår till ca 2,0 ha. Jakten ingår i ett jaktlag med grannfastigheterna avseende älgjakten och småviltsjakten bedrivs i egen regi. Fastigheten hyser god tillgång på rådjur och vildsvin, samt även älg.

I markerna finns gott om bär och svamp, och det finns även utrymmen för egen småskalig odling på de små åkrarna.

Kontakta mäklarna för tilläggsmaterial, fullständig skogsbruksplan, mer information och bokning av visning. Varmt välkommen till Tovtorpet på Småländska höglandet

LÄS MER
FAKTA

Område: Småland

Adress: Havsjö Tovtorpet 1

Antal rum: 9

Boarea: 144 kvm

Biarea: 24 kvm

Tomtarea: 23.4828 ha

Pris/bud: 7 500 000 KR

Planritningar
DOKUMENT
Visningar

Kontakta mäklaren för mer information.

Tryck på bilden för att förstora
Planritningar

Småland

Välkommen att kontakta oss

Thomas Swenson
Ansvarig mäklare

Thomas Swenson

Jag gillar det personliga engagemanget våra objekt på Christies kräver, utmaningen i att hitta just den där specifika köparen som säljaren söker.

Kontakta mig
Martin Sundström
Reg. Fastighetsmäklare

Martin Sundström

När Martin blev färdig agronom år 2000, valde han att direkt komplettera med en examen till fastighetsmäklare. Han summerar nu drygt 20 år med olika arbeten inom fastighetsförmedling, ekonomirådgivning och även finansiering av jord och skog. Resultatet är att Martin idag är en toppmäklare som är erfaren, lyhörd och kan driva komplexa processer. Han hanterar alla steg i en försäljning ...

Kontakta mig

Bilder

Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild
Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild Bostadsbild
Bostadsbild

Tankar vid värdering

De mest exklusiva bostäderna följer inte den vanliga bostadsmarknadens utveckling, utan påverkas av andra faktorer. Mångårig erfarenhet av förmedling inom vår nisch av bostadsmarknaden med ovanliga, och ofta dyra, objekt och tillgång till konfidentiell förstahandsinformation om försäljningspriser gör att våra mäklare har en unik kunskap som är till stor nytta när det handlar om att värdera bostäder, gods, gårdar och andra objekt. Det är avgörande för att sedan kunna presentera objekten som säljs på ett attraktivt sätt med rätt rådgivning och prissättning. Tack vare det kan vi leverera riktigt väl utförda och framgångsrika förmedlingar till våra säljare.

Boka värdering
Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild Bostadsbild

Thomas Swenson

Ansvarig mäklare

Våra mäklare har den erfarenhet, expertis och utbildning som krävs för att garantera värderingar av högsta kvalitet, också av helt unika bostäder och gårdar.

Läs mer om värdering av bostad

Vi är specialister på bostäder med det lilla extra och diskreta affärer. En stor andel av våra bostäder förmedlas underhand, utanför den publika marknaden.

Läs mer om underhand

Vårt unika kundregister är fullt av kvalitetsmedvetna spekulanter. Kanske finns köparen av din bostad redan i vårt kontaktnät?

Upptäck vilka bostäder som efterfrågas