Högresta vårdträd visar in mot herrgården där den rosaskimrande mangårdsbyggnaden skymtar mellan trädkronorna. Den tre hektar stora parken av böljande gräsytor visar upp gårdsgrusade gångar runt den praktfulla gårdsplanen och går vidare mot dammen, vars vattenspegel täcks av röda näckrosor. Inspelet av Vätterns nära strandlinje, via den lilla sjön Åmmelången, förstärker den redan livgivande känsla som parken utstrålar. Det är Åmmebergs herrgård, en juvel i det pittoreska brukssamhället Åmmeberg, som stoltserar vackert invid Vätterns norra spets. Traktens mineralrikedom har lockat historiska celebriteter som Heliga Birgitta och även Gustav Vasa att intressera sig för bygden. I modern historia kom marken i brukspatron Johan Efraim Lundgrens ägo, vilket gav det belgiska bolaget Vieille Montagne möjlighet att etablera sig här 1857 för att ta del av de rika zinkfyndigheterna. Fram till försäljning för privat boende 1985, var herrgården en attraktiv direktörsbostad för gruvbolagets räkning.
Herrgården har anor från 1300-talet, men dagens utseende med dess representativa Corps de logi kom att ritas 1917 av den kände arkitekten, sedermera professorn, Ivar Tengbom. Tengbom, mest känd för Stockholms Konserthus och Högalidskyrkan, skapade då detta mästerverk med en fasad som i sin utformning anknyter till svensk stormaktstid mellan 1600- och 1700-tal samt diskret fasaddekor koncentrerad till portalen. Beställaren hade ett behov av en bostad som både skulle vara av representativ karaktär men också vara ett hem för en stor familj, ett önskemål som kom att prägla herrgården. Här finns 19 rum som fördelas på de imponerande 775 kvm boarea. I entréplanet öppnar sig en stor hall med magnifika kryssvalv som Tengbom skapat för att ge ett historiskt intryck. Hallen öppnar upp mot generösa fönster, vilka kastar ljusspeglar över det bruna kalkstensgolvet som övergår i fiskbensparkett när det når biblioteket och de rymliga sällskapsrummen i fil. Undervåningen skapades främst för att tillgodose direktörsbostadens behov av representation, vilket resulterade i ett stort kök bredvid en magnifik matsal, vars tre fönsterdörrar skapar en naturlig kontakt med den vackra parkmiljön, men även jungfru-, serverings- och förvaringsrum. Överallt påminner mästerliga arkitektoniska detaljer om herrgårdens rika historia. Huset renoverades ca 1985 och har idag moderniserats vad gäller alla praktiska detaljer men har behållit sin unika kulturhistoriska känsla.
Trappan till andra våningsplanet har två vilplan för att korrespondera med fönster och den främre fasadbalkongen. Väl uppe öppnar sig rummet med fönster och balkonger åt båda håll. Trädgårdssidans bågformade övre altan ger karaktär till husets exteriör. De övre våningsplanen byggdes för att tillgodose familjens privata sfär: ett flertal sovrum, ytterligare sällskapsytor och ett stort antal gästrum återfinns här. Allt är i mycket gott skick. Källarvåningen innehåller bland annat vinkällare, hobbyrum, flera matkällare, tvättstuga, bastu och teknikrum.
En flygelbyggnad om 86 kvm är belägen intill mangårdsbyggnaden vilken används som gästhus. Vidare finns en garagebyggnad med dubbla portar och övervåning med två stora rum, en kuskbostad med sex rum, förråd, verkstad och hobbyutrymmen. Ett större orangeri med hundraåriga vinstockar och ett mindre växthus, uppförda omkring 1937, är placerade på en odlingsterrass längst in i parken. Nere vid sjön finns en privat brygga.
Sammantaget erbjuder Åmmebergs Herrgård ett unikt livsstilsboende av högsta kvalitet och med förträffliga möjligheter att bedriva varierad verksamhet om så önskas. I Åmmeberg samhälle finns skola, förskola, affär, båthamn i Vättern med båtklubb och seaside golfbana. Orten är belägen 9 km från Askersund och 25 mil sydväst om Stockholm samt ca 30 min från Örebro (som har en flygplats med internationella anknytningar).
Välkommen till Åmmeberg, en förtrollande vacker plats.
Vänligen kontakta mäklare Thomas Swenson för mer information och visning, välkommen!